Особливості догляду за качками-несучками

Більшість тваринників вирощують качок заради м’яса та пуху. Але всім відомо, що без яєць не буде потомства, тому яйцекладка – важливий період, коли качкам потрібна додаткова турбота. Рекомендації щодо вирощування качок мулард читайте у цій статті https://tdazovcable.kiev.ua/poroda-kachok-mulard-vidguki-foto-i-rekomendaciї-po-viroshhuvannyu/.

Інформація для новачків

Найпростіші способи завести качок — купити молодих особин або придбати готові яйця, які треба буде покласти до спеціального інкубатора до вилуплення пташенят.

Досвідчені птахівники регулярно мають справу з яйцекладкою, при гарному догляді одна качка може дати 120 яєць за рік. Ці яйця можна не тільки залишати як майбутнє потомство, а й продавати, тим самим забезпечуючи собі додатковий дохід.

Коли качка починає нести яйця

Домашні качки готові нести яйця віком 140 днів. Але досвідчені птахівники радять почекати до 155 чи 160 днів. Однак для благополучного отримання добрих яєць потрібно враховувати не тільки вік птаха. Крім цієї умови треба дотриматися ще двох: як і де містяться качки та їх режим харчування.

Пам’ятайте, качки мчать тільки в теплих та просторих приміщеннях. Температура в качиних будиночках завжди повинна бути не нижче 8 градусів. Качки можуть переносити несильні морози, але для відкладання яєць такі умови не підходять.

Слідкуйте, щоб птахи правильно росли та розвивалися. Їх не можна перегодовувати та морити голодом, у них не повинно бути линяння. Покрив здорової качки на вигляд гладкий, на дотик м’який і шовковистий. Також звертайте увагу на колір дзьоба та лапок. У здорової качки вони яскраво-рудого кольору.

Як відкладають яйця дикі птахи

Особи в диких умовах починають нестись у середині квітня до кінця травня. Качка щодня може знести одне яйце, коли він принесе від 9 до 13 яєць, птах сідає їх висиджувати. Процес висиджування триває 29 – 35 днів, всі пташенята з’являються одночасно.

Особливості догляду за качками-несучками

Як підготувати качок до процесу відкладання яєць

Щоб ваші качки успішно приступили до відкладання та висиджування яєць, зверніть увагу на такі правила:

Готувати до яйцекладки треба качок, вік яких досяг 150 днів. Як правило, це самки з осіннього виводку.

Змініть режим харчування качок, годувати тепер їх треба частіше живильним кормом.

Слід збільшити тривалість світлового дня за 25 днів до кладки. Робити це треба поступово, щодня додавати по 15, максимум 30 хвилин, припинити збільшувати треба, коли світловий режим досягне 16 годин.

Дотримання цих правил забезпечить постійний приріст яєць у кожну кладку. Першого місяця качка принесе 20 яєць, через два – три місяці 23, а до шостого місяця кількість може збільшитися до 27.

ВАЖЛИВО! Якщо ви помітили, що качка навпаки почала приносити менше яєць або не відкладає їх зовсім, то в наступну кладку відновити процес не вийде, навіть якщо ви зміните раціон і покращите умови утримання.

ДОВІДКА! У період линяння качку не треба стимулювати відкладати яйця. Навпаки, таких птахів треба краще доглядати. Перша линяння біля качок починається у червні, друга у вересні, триває цей процес приблизно місяць.

Продуктивність качок-несучок

Домашні качки живуть довго – у середньому до 20 років. Але здатність нести яйця є лише у п’яти- та шестирічних особин. Найкращі показники качка видає у другу кладку, потім вони знижуються на 5 – 10 відсотків. Тому не ставте хрест на несушках, які вперше принесли мало яєць. У наступну кладку вони дадуть більше.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *