Як правильно зібрати аналіз сечі, щоб потім не злякатися результату?

Перший аналіз сечі збирають у 2 місяці життя малюка, дуже часто його збирають неправильно і ми отримуємо: паніку батьків, подив педіатра, уявне захворювання.

Якщо ви молоді батьки або просто вже забули як це робити, а педіатр забув вам розповісти, самостійно ставте запитання.

Часто, найпростіші та елементарні речі викликають небувалие труднощі, і зі збиранням сечі.

Два місяці малюкові, як бути, він же нам не скаже: “Мам, тату, я хочу в туалет, вам там щось у баночку зібрати треба було”, тому витончуємося всіма способами. Чому піниться сеча, причини дивіться тут https://studioleo.com.ua/?p=18754.

Що зазвичай з практики я бачила та чула?

  • Найчастіше, це звичайно збір сечі через сечоприймач. Так, це зручніший формат, але похибка в результатах може бути, про що мають знати батьки.
  • Переливання сечі з памперсу, та таке було і не раз, перша реакція, бачачи результат такого аналізу, плавне розширення очних щілин.

З досвідом стає одразу зрозуміло, що аналіз зібрали не якісно.

Крім памперса, звичайно може бути пелюшка, клейонка, будь-яка поверхня, звідки можна отримати сечу, тому що в 2 місяці дитина переважно в горизонтальному положенні.

  • Крім переливання з памперсу, деякі батьки займаються вичавлюванням памперса, тому що сеча вже вся ввібралася, а аналіз щось здати треба, результати теж собі можете уявити.
  • Якщо дитина старшого віку, збираємо звичайно ж з горщика.

Як правильно зібрати аналіз сечі, щоб потім не злякатися результату?

Якщо ти молодий лікар-педіатр і читаєш цей матеріал, то обов’язково уточни у батьків, як вони збирали сечу, це важливо.

Інший момент, коли батьки вранці сечу зібрати не можуть, не встигають, треба ж ранкову, а дитина взяла і пописала вже в памперс і так уже третій день.

Тоді вони вирішують зібрати ввечері, а вранці віднести цю дорогоцінну баночку до поліклініки, ще й до холодильника її поставлять, щоб збереглася краще.

Повірте, так краще не робити, за ніч у цій баночці бактерії розмножаться, результат вас не потішить. Не запитавши як збирали, лікуватимуть здорову дитину.

Ну і здавати за своїх малюків свою сечу теж не треба, ви робіть так лише гірше.

Розповім потім один випадок із практики, коли справа дійшла до звернення до поліції.

Як в ідеалі збирати сечу?

Я знаю це дуже складно і іноді здається неможливим, у хлопчиків, як і у дівчаток, гарний струмінь, тому ловимо, стоїмо біля малюка і чекаємо заповітний струмінь, бігаємо за дитиною з баночкою.

Бажано перед збором підмити дитину звичайною водою, без мила, дівчаток підмиваємо правильно – спереду назад.

Перші секунди не збираємо, потрібна середня порція сечі.

Це більш ніж реально, тому мої ниркові пацієнти збирають сечу тільки так, щоби не спотворити результати.

Один спосіб, яким поділилася одна з мам моїх пацієнтів, дитина вже ходить на горщик, вона вранці підмила дитину, у горщик поставила баночку для збору аналізу, дитина сходила на горщик, а в баночку зібрано матеріал, не ідеально, але краще ніж нічого.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *